Čtvrtek, 18 července 2024
DomůJídlo a pitíObchody jsou plné nechutného ovoce a zeleniny, které se nedají "žrát"!

Obchody jsou plné nechutného ovoce a zeleniny, které se nedají „žrát“!

Josef Jiránek
Josef Jiránekhttps://inmedium.cz
Josef Jiránek působil čtyři roky na pozici redaktora v Jihočeských týdenících, byl dopisovatelem týdeníku Spirit a vydal knihu Po stopách tajemných úkazů. Dnes vede cestovatelské stránky CELEDO.cz, magazín o záhadách a tajemnu TAJEMNO.com a blog inMEDIUM.cz

Naletěl jsem! Před pár dny jsem v supermarketu narazil na svazek ředkviček za neuvěřitelných 6,90 Kč. Kdo by odolal? Hodil jsem je do košíku, zaplatil a s pocitem malého vítězství opustil obchod. Radost ale netrvala dlouho. Doma jsem zjistil, že to, co jsem považoval za ředkvičky, byla jen bílá hmota bez chuti. Ze zkušenosti vím, že stejně nevýrazně chutná i mnoho dalšího ovoce a zeleniny, které běžně kupujeme – například rajčata připomínající vodou naplněné plastové míčky, nebo jahody, které jako jahody jen vypadají. U ředkviček jsem se s tím setkal poprvé.

Ztráta chuti u ovoce a zeleniny má více příčin. Dnešní moderní zemědělství klade důraz především na vzhled, skladovatelnost a transport plodin. Proto jsou šlechtěny odrůdy, které dobře vypadají na pultech obchodů, ale postrádají svojí pravou a osobitou chuť. V případě rajčat se například šlechtitelům podařilo dosáhnout velkých a pevných plodů, ale na úkor látek ovlivňujících jejich chuť a vůni. Dalším faktorem, který tato vlastnosti ovlivňuje, je intenzivní používání chemických hnojiv a pesticidů. Navíc, mnoho plodů se sklízí ještě před svou plnou zralostí, aby odolaly dlouhé dopravě a skladování.

Je ironií, že zatímco se vedou ostré diskuse o tom, že produkty na rostlinné bázi by neměly používat tradiční názvy spojené s masem, jako je salám nebo klobása, byť s přívlastkem bezmasé či vegetariánské, nikomu nevadí, že hmota bez chuti podobná rajčatům, ředkvičkám a dalším plodům, se za tato plody vydávat může. Stejně tak bychom mohli hovořit i o pečivu, které je plné éček a zlepšovadel, ale ztrácí své základní charakteristiky jako je vůně a chuť.

Tento paradox odráží hlubší problém současného potravinářského systému, kde je prioritou kvantita, vzhled a ekonomická efektivita na úkor kvality, nutriční hodnoty a chuti. Možná je čas, abychom se zamysleli nad tím, co očekáváme od potravin, které konzumujeme, a začali dávat přednost kvalitě, lokální produkci a sezónnosti. Ty jediné nám mohou přinést ztracené chutě a vůně zpět do našich jídelníčků. Podporou malých farmářů, nákupem sezónního ovoce a zeleniny a věnováním pozornosti původu a způsobu pěstování potravin, které si kupujeme, můžeme udělat první krok k obnově chuti a kvality našich jídel.

I když si to člověk uvědomuje, stejně se čas od času nechá unést lákavě vypadajícími cenovkami v supermarketech.

Nejnovější články:

Matějská pouť v Praze: Předražené občerstvení s přirážkou až 1100%

Také se na pouti nebo na trzích neubráníte pokušení dát si voňavý bramborák, křupavý langoš nebo sladký trdelník? Víte, jaké jsou výrobní ceny těchto pokrmů a jak si na nich stánkaři „mastí“ kapsy?

Další z této kategorie:

Populární: