Čtvrtek, 18 července 2024
DomůJídlo a pitíSilvestrovské koktejly: 5 skvělých receptů, které rozproudí vaši párty

Silvestrovské koktejly: 5 skvělých receptů, které rozproudí vaši párty

Josef Jiránek
Josef Jiránekhttps://inmedium.cz
Josef Jiránek působil čtyři roky na pozici redaktora v Jihočeských týdenících, byl dopisovatelem týdeníku Spirit a vydal knihu Po stopách tajemných úkazů. Dnes vede cestovatelské stránky CELEDO.cz, magazín o záhadách a tajemnu TAJEMNO.com a blog inMEDIUM.cz

Silvestrovské oslavy jsou doslova za dveřmi a je nejvyšší čas přemýšlet, jak konec letošního roku oslavíte a jak přivítáte ten nový. Kromě tradičního ohňostroje a novoročních předsevzetí jsou neodmyslitelnou součástí oslav také nápoje. A co by to bylo za Silvestr bez chutných koktejlů, které každé párty přidají trochu šarmu! Představujeme vám pět oblíbených silvestrovských koktejlů, které si můžete doma snadno připravit sami.

Fresh Bellini

Bellini je klasický italský koktejl, který má svůj původ v Benátkách. Poprvé ho namíchal Giuseppe Cipriani, zakladatel benátského Harry’s Baru. Nápoji dal jméno Bellini, protože jeho jedinečná růžová barva mu připomínala barvu roucha světce na obraze od benátského umělce z 15. století Giovanniho Belliniho.

Příprava: 4 středně zralé broskve (cca 1,5 kg) rozmixujte na pyré a smíchejte s vychlazenou láhví prosecca. Nápoj vypadá nejlépe pokud je dekorován čerstvými malinami.

Cranberry Martini

Cranberry Martini je osvěžující a elegantní koktejl, který kombinuje výrazné chutě brusinkové šťávy s rafinovanými tóny vodky, jemnou sladkostí pomerančového likéru a šťavnatou pikantností čerstvě vymačkané limetkové šťávy​. Jeho jednoduchost a elegance dělají tento koktejl ideálním právě pro Silvestrovské oslavy​​.

Příprava: Smíchejte 1,5 dcl (deci) cukrového sirupu, 3 dcl brusinkového džusu, 1 dcl pomerančového likéru a 3 dcl vodky. Tuto směs nalijte do sklanic přes 6 kostek ledu a ozdobte slazenými brusinkami.​ Cukrový sirup do koktejlu si vyrobíte smícháním cukru a vody v poměru 1:1. Směs zahřejete a až se cukr zcela rozpustí necháte vychladnout.

Classic French 75

Koktejl známý ve francii pod názvem Soixante Quinze (Sedmdesát pět), je klasickým koktejlem, který se vyznačuje kombinací ginu, šampaňského, citronové šťávy a cukru. Jeho původ sahá až do doby první světové války, přičemž první známá forma byla vytvořena v roce 1915 barmanem Harrym MacElhonem v pařížském New York Baru. Jméno koktejlu je odvozeno od mocného francouzského 75 mm polního děla, což mělo symbolizovat, že nápoj má podobný „kopanec“.

Příprava: Smíchejte 0,75 dcl čerstvé citronové šťávy, 0,75 dcl sirupu, 0,25 dcl medu nebo cukru, 2 dcl šampaňského, 1,5 dcl ginu a 1/4 šálku vody. Servírujte s citronovou kůrou​​.

Champagne and St. Germain

Koktejl Champagne and St. Germain je elegantní a osvěžující nápoj, který se hodí pro nejrůznější příležitosti. Tento lehký a květinový nápoj kombinuje likér St. Germain z bezových květů se šampaňským nebo jiným šumivým vínem. Jeho příprava je jednoduchá a rychlá, což z něj činí skvělou volbu pro hosty na večírcích nebo silvestrovských oslavách.

Příprava: Smíchejte 4 dcl šampaňského nebo šumivého vína (suché) s 0,5 dcl vychlazeného St Germain. Podávejte s plátkem pomeranče​​.

Holiday Champagne Punch

Skvělý a jednoduchý nápoj, který je vhodný pro velké skupiny lidí. Základem je šampaňské, které se kombinuje s dalšími ingrediencemi, jako je zázvorové pivo, brusinková šťáva a šťáva z červeného grapefruitu. Pro zvýšení obsahu alkoholu je možné přidat kořeněný rum. K ozdobě se používají čerstvé brusinky, grapefruitové plátky a skořicové tyčinky.

Příprava: Smíchejte 0,75 dl šampaňského, 0,71 dcl zázvorového piva, 0,71 dcl brusinkového džusu a 0,47 dcl džusu z červeného grapefruitu. Servírujte v míse a ozdobte.

Pokud plánujete oslavit příchod nového roku společně s přáteli a rodinou, jsou tyto koktejly ideální volbou, ať už máte raději variantu s alkoholem nebo bez. Každý z nápojů nese svůj vlastní příběh a odkaz, a to jim dodává na půvabu. Vychutnejte si radost z jejich přípravy a objevování nových chutí!

Nejnovější články:

Matějská pouť v Praze: Předražené občerstvení s přirážkou až 1100%

Také se na pouti nebo na trzích neubráníte pokušení dát si voňavý bramborák, křupavý langoš nebo sladký trdelník? Víte, jaké jsou výrobní ceny těchto pokrmů a jak si na nich stánkaři „mastí“ kapsy?

Další z této kategorie:

Populární: