Čtvrtek, 18 července 2024
DomůJídlo a pitíChybí vám kypřící prášek? Pomůže kyselina!

Chybí vám kypřící prášek? Pomůže kyselina!

Josef Jiránek
Josef Jiránekhttps://inmedium.cz
Josef Jiránek působil čtyři roky na pozici redaktora v Jihočeských týdenících, byl dopisovatelem týdeníku Spirit a vydal knihu Po stopách tajemných úkazů. Dnes vede cestovatelské stránky CELEDO.cz, magazín o záhadách a tajemnu TAJEMNO.com a blog inMEDIUM.cz

Kypřící prášek do pečiva je důležitou složkou mnoha receptů, ale někdy je potřeba ho nahradit. Existuje několik alternativ, které mohou fungovat jako náhrada:

Soda bikarbona a kyselina (jablečný ocet nebo citronová šťáva): Kombinace jedlé sody a kyseliny vytváří reakci, která působí podobně jako kypřící prášek. Použijte 1/4 lžičky sody a 1/2 lžičkyí kyseliny, aby se směs začala pěnit.

Kypření pomocí sněhu z bílků: Vzduchové bublinky v ušlehaných bílcích mohou také pomoci těstu ke zvětšení objemu. Vhodné to je zejména pro lehká těsta a dezerty, jako jsou piškoty nebo jemné dorty.

Kvasnicové těsto: Pro některé druhy pečiva, jako jsou chleby nebo pizza, mohou být jako alternativa použity kvasnice. Kvasnice přirozeně kynou a zvedají těsto během fermentace.

Kypřící prášek do perníku: Tato směs obsahuje kromě kypřicích látek také koření, což může být vhodné pro některé druhy pečiva, jako jsou perníčky nebo jiné kořeněné dezerty.

Samokypřící mouka: Tato mouka již obsahuje kypřicí prášek a je tedy připravena k použití. Může být výhodná v receptech, kde je kypřící prášek jedinou potřebnou přísadou pro kypření.

Klubová soda nebo perlivá voda: Může být použita jako náhrada za tekutinu v receptu, její bublinky pomáhají těstu povýšit.

Při nahrazování kypřícího prášku je důležité vzít v úvahu, že každá náhrada může mírně změnit chuť, texturu nebo vzhled pečeného výrobku. Doporučuje se experimentovat s malými množstvími, abyste našli nejlepší náhradu pro váš konkrétní recept.

Nejnovější články:

Matějská pouť v Praze: Předražené občerstvení s přirážkou až 1100%

Také se na pouti nebo na trzích neubráníte pokušení dát si voňavý bramborák, křupavý langoš nebo sladký trdelník? Víte, jaké jsou výrobní ceny těchto pokrmů a jak si na nich stánkaři „mastí“ kapsy?

Další z této kategorie:

Populární: