Už naše babičky věděly, že starý chléb nepatří do koše, ale najde široké uplatnění v kuchyni a lze z něho připravit řadu dobrých jídel, pokud tedy byl správně uskladněn a není na něm plíseň. Recepty na některé z těchto pokrmů vám nyní předkládáme.
Chlebová polévka
Budete potřebovat jednu menší cibuli, asi 1/4 tvrdého chleba, kmín, sůl, olej a vajíčko. Na oleji osmažte nakrájenou cibulku, zalijte dvěma hrnky vody, přidejte kmín, sůl, chléb a vařte dokud se chléb nerozvaří. Poté rozmixujte a za postupného přidávání vody vařte dokud polévka nebude mít příjemně krémovou konzistenci. Nakonec přidejte rozšlehané vejce a ještě chvíli povařte.
Chlebový bramborák
Tvrdý chléb namočte do studené vody a nechte rozmočit. Poté chlebovou hmotu vyždímejte a použijte místo brambor do těsta. Ostatní suroviny a postup je stejný jako při přípravě klasického bramboráku.
Obalovaný chléb
Pokud máte doma starší, ale ještě ne úplně tvrdý chléb, můžete jej nakrájet na plátky, obalit v rozšlehaném vajíčku a osmažit. Hotové smaženky pak potřete hořčicí, položte na ně kolečka cibule a přidejte kyselou okurku. Takto můžete rychle a levně připravit chutnou večeři.
Strouhanka
Strouhanku můžete vyrobit i z tvrdého chleba. Lze s ní zahušťovat guláše a hnědé omáčky. Pokud ji smícháte s vajíčkem a přidáte trochu petrželové natě můžete vytvořit chutné noky do zeleninových polévek. Dále ji můžeme využít jako klasickou strouhanku.
Pizza
Z tři dny starého chleba si můžete připravit i chutnou pizzu. Chléb nakrájejte na plátky a na chvilku je namočte do mísy s vodou. Poté je jeden vedle druhého vyskládejte na olejem vymazaný plech a lehce zmáčkněte aby nikde nezůstala žádná mezera. Takto vytvořenou placku potřete kečupem a posypte pizza kořením. Dále na pizzu můžete naskládat vše co máte rádi – salám, sýr, rajčata, papriky, cibuli, vajíčko atd. Připravenou pizzu pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 2-30 minut.