Čtvrtek, 17 října 2024
DomůZdravíZázračné účinky citronu

Zázračné účinky citronu

Josef Jiránek
Josef Jiránekhttps://inmedium.cz
Josef Jiránek působil čtyři roky na pozici redaktora v Jihočeských týdenících, byl dopisovatelem týdeníku Spirit a vydal knihu Po stopách tajemných úkazů. Dnes vede cestovatelské stránky CELEDO.cz, magazín o záhadách a tajemnu TAJEMNO.com a blog inMEDIUM.cz

Říká se, že citrusy patří s ohledem na své příznivé účinky mezi zázračné plody. Mezi ty nejčastější, se kterými se můžeme v českých obchodech setkat, patří citrony, pomeranče, mandarinky, limetky či pomelo.

My se v dnešním článku zaměříme na první z nich. Citrony obsahují značné množství kyseliny citronové (přibližně 3,5–8 gr. na 100 gr. plodu). bioflavonoidy, pektin, vonné silice, provitamin A, vitamin B a asi 3 % sacharidů. Jsou také zdrojem vápníku, draslíku, fosforu, hořčíku, železa, zinku a mnoha dalších minerálů.

Citrony a výtažky z citroníku mohou mít podle některých odborníků blahodárný přínos při prevenci rakoviny. Jak uvádí jisté zdroje, více než 20 laboratorních testů s extrakty citroníku provedených od roku 1970 ukázalo, že jejich silné koncentrace prý dokáží zničit zhoubné buňky ve 12 druzích rakoviny, včetně rakoviny tlustého střeva, prsu, prostaty, plic a slinivky břišní. Testy ukázaly několikanásobně lepší výsledky než u přípravku Adriamycin, který se používá v chemoterapii po celém světě ke zpomalení růstu nádorových buněk.

Proč tato skutečnost není mezi lidmi známa? To má prý na svědomí „utajení“, za kterým stojí farmaceutický průmysl. Laboratoře mají zájem vyrábět syntetickou verzi, která jim přinese obrovské zisky. My se zaměříme spíše než na léčbu tohoto těžkého onemocnění, která patří především do rukou lékařů, na prevenci, ve které mohou mít citrony jistě své významné místo. A nejenom v případě rakovinných onemocnění, ale i jako prostředek proti bakteriálním infekcím a plísním, účinný proti vnitřním parazitům a červům, vhodný k regulaci vysokého krevního tlaku, na stres a nervové poruchy.
Pokud Vás tato informace zaujala a chystáte se svůj organismus o něco více zásobit citrony, přinášíme Vám recept, jak využít celý plod bez odpadu.

Umytý citron vložte do mrazáku a nechte zmrznout. Poté citron nastrouhejte (není potřeba loupat) a posypte jím vaše potraviny. Můžete ho použít do nejrůznějších nápojů, zeleninových salátů, polévek, omáček, na špagety, rýži nebo ryby. Všechny potraviny budou mít nečekaně příjemnou chuť. Navíc využijete i vitaminy ze slupky plodu, která jich obsahuje mnohem více než šťáva.

Nejnovější články:

Matějská pouť v Praze: Předražené občerstvení s přirážkou až 1100%

Také se na pouti nebo na trzích neubráníte pokušení dát si voňavý bramborák, křupavý langoš nebo sladký trdelník? Víte, jaké jsou výrobní ceny těchto pokrmů a jak si na nich stánkaři „mastí“ kapsy?

Další z této kategorie:

Populární: